Foto: Start søndag morgen - bemærk det akustiske manuelle navigationvindue

Med Fru Larsen Sjælland Rundt På Indesiden 

Herslev Sejlklub har skabt et unikt og nyskabende sejler-event hvor kapsejlads og socialt samvær forenes på bedste vis. En weekend i midt juni udfordres alle til at sejle Roskilde – og Isefjorden rundt (66 sm), med mulighed for at starte nær egen hjemhavn. Kapsejladsen er blevet en af Danmarks største med omkring 120 -150 deltagende både.

Vi deltog med Fru Larsen for andet år og fik nok en gang bevist at X-99 sejlegenskaber er i særklasse.

Vacum - vind til start

Vi startede som en af de sidste i den forskudte start fra Selsø Hage (ca. 30 både) i yderst svag vind. Med kun lidt over 90 grader til vinden forsøgte vi os først med skæringsspiler, efter som vi havde ødelagt vores genua på Palby Fyn cup og kun havde krydsfok som alternativ.

Efter et kvarters ihærdig kamp med at holde kurs og luft i spiler måtte vi erkende at vores konkurrenter i bl.a. Banner 34 og Diva 34 både gik bedre kurs og hurtigere, så ned med spiler og op med krydsfok og ja vi fladede faktisk samtidig vores storsejl – begge dele resulterede i dobbelt fart af de øvrige både som undrende så til, at vi distancerede feltet og ved Gershøj lå forrest i feltet. Her efter blev det en yderst ensom sejlads, hvor vi kun så en enkelt deltager, en Trimaran (Farrier F22R), helt frem til Lynæs hvor fire Dragenfly kom flyvende.

Ned gennem Isefjorden var vinden øget til ca. 7-8 s/m og med skarp skæring kunne vi holde rette kurs ned til og igennem Orø´s østre løb. Vinden tiltog yderligere og det ville være fristende at sejle videre til Lynæs for spiler, men vi havde aftalt et gaste skift (min datter Alberte påmønstrede og afløste Anette fra mit matchrace hold).

Da to af vores konkurrenter (Diva 34 og X-362) først ankom i havn (Orø) en lille time efter, havde vi en særdeles god fornemmelse af vores placering, men vi blev dog noget bekymret over melding om at to Banner 34 var fortsat videre i den kraftige vind.

Søndagen blev vindmæssigt lidt af en gentagelse startende med ganske svag vind efterfulgt at stigende. Op gennem Isefjorden havde vi igen mange flygtige bekendtskaber, frem til at det kun var Diva 34 der fint fulgte med i vores køl-vand.

Sidste del af sejladsen bød på et par dramaer

Det første var et uvenligt møde med et russisk containerskib, der i stor fart og med 90 graders kursændring sej-ler ind i sejlrenden mellem Hundested og Rørvig. Vi og Diva 39 har her begge god fart med spiler, og er ved at sejle tværs over sejlrenden. Trods russerens hysteriske brug af horn, forsøger jeg at holde is i maven og fortsætte, da vi burde kunne komme forbi uden kollision og eftersom russeren havde god plads og mulighed for at fortage en mindre kursændring.

Stakkels Per i sin Diva ligger ikke helt så godt for at gå fri og beslutter at fortage en hastig vending (med spiler oppe) for at holde fri og gå bag containerskibet.

Vinden tiltager yderligere og ved Dyrnæs Hages snævre løb er det stik modvind og vi må fortage små kryds. Godt igennem ser vi Per have problemer, de må vende midt i sejlrenden og komme først igennem efter et par forsøg. (de er kun to og deres fokkeskøde sprang op på uheldigt tidspunkt).

Vel fremme ved Fredeiksundsbroen er vores 66 sømil vel gennemført, men udfordringerne stopper ikke. I den snævre skovrende mod Roskilde bliver vi for fosiden af en større byge mødt med15 s/m og trods helt slækkede skøder når krængning Fru Larsens cockpit. Desværre resultere den krafige vind også i en flækket fok. Så nu er sejlgarderoben yderligere reduceret.

Men når et godt resultat og en herlig god sejlads er i hus er der ingen grund til at klage.

Og resultatet

Vi vinder vores løb og det med 50 min til nærmeste konkurrent, vi bliver hurtigst kølbåd for andet år i træk og har opnået næsthurtigste respittid af samtlige 120 deltagende både.

Vi håber og kan kun opfordre øvrige X-99 til at deltage næste år. (den anden X-99 i vores løb Xjoldmø fra Holbæk måtte desværre udgå, på grund af knækket rorpind og grundsstødning)

I mellemtiden kan i se foto (og faktisk også være med til at bestemme hvem der skal vinde denne konkurrence) her Foto Sjælland Rundt På Indersiden

Go to top